Горанов: Доходите у нас са нараснали с 12% през 2019 г.

Споделете тази статия с вашите приятели!

,Ръстът на БВП е бил 3,7 на сто. 12 процента е било нарастването на доходите. Динамиката е добра. Това заяви министър Владислав Горанов по време на заседание на Комисията по бюджет и финанси.

Vvv

„За поредна година бяха отпуснати средства за реализирането на големи инфраструктруни проекти, в това число и за изграждане на нови участъци от АМ “Хемус“, както и за АМ “Тракия“. Друг акцент са отбранителните способности – големия дебат за изминалата година беше проектът за придобиване на нов многоцелеви изтребител за нуждите на Българската армия. Разходите за отбраната и сигурността на касова основа за 2019 г. са в размер на 5,5 на сто от БВП“, сподели още той.

,,Здравеопазването от своя страна достигна разходи от 4,5 процента от прогнозния брутен вътрешен продукт“, допълни финансовият министър.

Горанов отбеляза, че има свиване на външната търговия, нo  изрази мнението, че българската икономика се е движила добре през 2019 г.

,,Имаме и положителна динамика по отношение на кредитирането. Не отчетохме свиване на износа. Знаете, че сме страната с една от ниските задлъжнялости“, припомни министър Горанов.

Относно наредба Н-18 Горанов коментира, че идеята е да се вкара нова логика по отношение на начина на отчитане на приходите. Призна, че все още има опасения при малкия и средния бизнес заради засиления контрол, но увери, че ще продължават срещите с отделните браншови организации, за да се премахнат  всички неясноти.

По думите му сегашният софтуер не дава гаранции, че приходите се отчитат коректно, въпреки че голяма част от бизнеса все пак е изпълнил новата наредба.

копирано от: eurocom.bg

12 total views, 1 views today

Споделете тази статия с вашите приятели!