Защо мрежите намират все по-широко приложение в селското стопанство?

селско-стопанство-мрежи

Земеделската работа винаги е била свързана с упорит труд, успехът на, който често зависи от благосклонността на природата. Затова през годините хората създават нови и нови изобретения, които да им помогнат да предпазят реколтата си и да получат максималното от плодовете на своя труд.

Едни от тези изобретения, които са широко използвани по целия свят, а през последните години набират популярност и у нас, са т.нар. мрежи за селско стопанство. Своята слава те дължат най-вече на множеството ползи, които носят и това, че са абсолютно безвредни за растенията, които се покриват с тях. Към това, разбира се, трябва да добавим и достъпната им цена, което ги прави атрактивен избор.

Какви видове мрежи за селско стопанство може да откриете?

Мрежите, предназначени за използване в селското стопанство, биват различни видове. Разликата се дължи не само на самата плетка и разстоянието между отделните нишки, но и в техните функции и предназначение. В следващите редове накратко ще ви запознаем с едни от най-често използваните видове мрежи и с какво те са полезни за вашия двор или градина.

  • Мрежи против градушка

Градушките са един от факторите на външната среда, които могат да причинят най-сериозни щети върху земеделската продукция, като наранят или напълно унищожат растенията, които отглеждате. Мрежите против градушка са ефективно средство за защита от това природно явление, което ще минимизира въздействието му върху селскостопанската реколта, като предпази растенията и запази търговския вид на плодовете.  Монтажът ѝ изисква създаването на специална конструкция от дървени или метални колове, върху които да бъде прикрепена. Правилното поставяне на мрежата е от важно значение, за да осигури желаната протекция.

  • Мрежи за сянка

В райони с по-горещ климат, жаркото слънце, може лесно да пресуши растенията, за които се грижите, а както добре знаете, по-честото поливане означава повече разходи и повече усилия. Мрежите за сянка са отличен помощник в тази ситуация. Те ще намалят вредното въздействие на UV-лъчите,  a също и изправянето на влагата, като по-този начин ще разредят интервалите на поливане. Често използвани са за оранжерии и парници, а монтажът е лесен.

  • Мрежи против птици и насекоми

Както на големите земеделски производители, така и на любителите, които се грижат за растенията в малък двор, им се налага да се справят с различни вредители – най-вече птици и насекоми, които се хранят със семената, плодовете и понякога със самите растения, а често са и основна причина за заразяването им с различни болести. Повечето методи за предпазване от вредителите, включват тяхното изтребване, а препаратите като цяло са вредни за почвата. Мрежите против птици и насекоми са една идея по-хуманен вариант за справяне с тези нашественици, тъй като ги държат далеч, без да ги нараняват. Монтажът им не изисква особени усилия или изграждането на допълнителна конструкция.

  • Мрежи против вятър

Силният вятър също е една от стихиите, които могат да създадат сериозни проблеми за отглеждането на селскостопанските растения, особено ако те са засадени на голяма открита площ. Той може да прекърши листата и стеблата, а също създава проблеми при засаждането. Мрежата против вятър успява да намали въздействието на силния вятър и да предпази посевите ви. Това я превръща в една отлична инвестиция, която ще ви спести главоболия и допълнителни усилия. За повече информация относно мрежите за селско стопанство, последвайте линка.

Прочетете още за: Ето как да мотивираме хората да използват екологичен транспорт

Loading

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Споделете тази статия с вашите приятели!