Кратка история за произхода и развитието на гривните

гривни

Твърди се, че преди около 7000 години носенето на бижута е станало обичайно в името на ритуала и украсата. В своите проучвания археолозите са открили убедителни доказателства, че в древна Месопотамия, Египет и Китай хората са носили гривни с гордост. Те обаче не са били толкова сходни с тези, които можете да намерите за продажба днес. Те са били изработени от раковини, треви, тънки дървесни клонки и черупки.

Малко по-късно типичната гривна била изработена от мед и бронз, а след бронзовата епоха (продължила от 2000 г. пр. н. е. до 1400 г. пр. н. е.) занаятчиите създавали дамски гривни от сребро и злато. По това време бижутата се превръщат в силен символ на статус, власт и богатство.

Древен Египет

Когато в Древен Египет настъпва Първата династия, египтяните започват да носят накити от сребро и злато, украсени с полускъпоценни камъни. През Новото царство множество опитни и талантливи златари старателно изработват гривни с инкрустирани африкански скъпоценни камъни. Въпреки че през последните 100 години археолозите откриват много гривни в гробниците на мъртвите, историците смятат, че тези украшеня са служели по-скоро за естетически, отколкото за ритуални цели.

Средиземноморието

В повечето филми и произведения на изкуството, представящи гръцкия живот, можем да видим, че древните гърци са носели гривни на долната и горната част на ръцете си като средство за украса. Войниците също са носели метални и кожени маншети на ръцете си за защита, които силно наподобяват това, което днес считаме за форма на гривна. 

Историците са единодушни, че тази практика е възприета по-късно от римляните, които обожавали навитите златни накити, често под формата на змии. По това време и мъжете, и жените се радват на предимствата на гривните като бижута, тъй като средиземноморските бижута се разпространяват в Европа.

Въпреки това, когато Европа преминава в Средновековието, практиката мъжете да носят гривни значително избледнява.

Азия

Издълбани майсторски от нефрит, сложно изработени гривни са открити в Китай още през 2000 г. пр. н. е. Твърди се, че древното китайско население е отдавало голямо значение на златните гривни, в които са били гравирани детайлни модели на животни и митични същества. В Индия златните гривни също са били широко разпространени по това време. В наши дни обаче в региона са станали по-популярни нанизите от метални и стъклени мъниста в ярки цветове.

Европейското възраждане

Около XVII в. европейските жени се заемат да възродят гривните и да ги добавят в редиците на обичайните модни аксесоари по онова време. Обикновено те ги носели под формата на няколко тънки лентипо протежение на ръцете си. 

През XIX в. верижките за гривни стават широко популярни, а моделите обикновено служат за свързване на медальони, украсени с корали и слонова кост. През викторианската епоха гривните с талисмани се превръщат в забавна вълна, като най-новата мания са гравираните талисмани и висящите медальони.

ХХ век

През XX в. се поставя началото на дизайни, които потребителите едва ли са си представяли преди. Това, заедно с факта, че се създават чрез масово производство, означава, че повече хора от всякога се радват на предимствата им и скачат на тенденцията. 

Когато настъпват 20-те години на миналия век, богато украсените дизайни на гривните отстъпват назад и биват заменени от изчистените линии, които се приписват на периода Арт Деко. През 30-те години дизайнерите умело задоволяват нуждите на тийнейджърите, като добавят бакелит и пластмаса и създават пластмасови гривни, които се превръщат в добре приета мания.

През 50-те години на миналия век широко се купуват и носят позлатени месингови или сребърни гривни. Въпреки това през 70-те години и до началото на века потребителите желаят разнообразие в модния си избор. Тънките верижки и широките маншети се превръщат в най-новото доказателство за стил и доблест. По това време и мъжете отново започват да се радват на гривни, като обикновено избират сребърни или златни верижки.

21-ви век

През последното десетилетие се случи много, що се отнася до дизайна на гривните. Преди всичко среброто се превърна в най-често използвания материал за изработката на гривни – тенденция, която се заражда още през 20-те години, когато производителите започнаха масово да произвеждат сребърни бижута. Това е логично, тъй като то е по-евтино от златото, но все пак постига онзи фактор на блясък, характерен за благородния метал, за който потребителите копнеят. Така се стигна до предпочитание на среброто пред жълтите метали.

Loading

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Споделете тази статия с вашите приятели!