Може ли една мрежа да спаси продукцията ви от вредителите?

мрежа-продукция

Откакто хората са започнали да развиват земеделие, пред тях винаги са стояли два сериозни проблема, а именно как да се преборят с капризите на времето и вторият – как да защитят продукцията си от различни видове вредителите – мишки, птици, насекоми и др.  Тези малки нашественици често успяват да нанесат сериозни цени върху селскостопанската продукция на земеделците, като я унищожават или развалят търговския вид. Това може да доведе и до значителни финансови загуби и да обезсмисли тежкия труд и вложените усилия. Има ли ефективно решение за този проблем или трябва просто да се примирите?

Не бързайте да склонявате глава – решение има – мрежа против насекоми и птици, която намира широко приложение в борбата с вредителите. Вижте какво представляват тези мрежи  и защо си струва да инвестирате в тях, за да запазите плодовете на своя труд.

Какво представляват мрежите против насекоми и птици?

Тези мрежи са създадени с цел да ограничат достъпа до вашата продукция на вредителите, като птици, насекоми, мишки и др, които се хранят с плодовете, семената или корените на растенията, пренасят болести и така ги увреждат.

Традиционно самата мрежа е изработена от здрав и устойчив синтетичен материал, който е изключително издръжлив на външни атмосферни влияния – в това число слънчеви лъчи, дъжд, силен вятър и др. По този начин земеделските производители могат да бъдат спокойни, че ще могат да се възползват от предимствата на мрежата дълго време.

Освен че спира нашествието на птици, насекоми, мишки и др. вредители, мрежата осигурява жизнено необходимия за растенията достъп до слънчева светлина и влага, като не пречи на тяхното нормално развитие. Това също е едно от големите предимства.

Друг плюс на мрежите против птици и насекоми, който си струва да споменем е, че тяхната цена е относително достъпна, което наред със здравината и устойчивостта им, ги прави една разумна инвестиция в защита на селскостопанската продукция, която има потенциала бързо и напълно да се изплати.

В сравнение с други популярни методи, като използването на пестициди, например, този вид мрежи са безопасни, както за растенията, така и за вредителите. Докато пестицидите могат да замърсят почвата и водата, а също и да се задържат в плодовете на растенията,  то поставянето на мрежи оказва влияние върху природата. Разбира се, след приключване на използването й, собствениците трябва отговорно да се погрижат за нейното изхвърляне на подходящите за целта места.

Не на последно място, едно от големите предимства в сравнение с пестицидите е, че мрежите не нараняват вредителите и не водят до тяхната смърт, което ги прави един по-хуманен и природосъобразен метод за защита на селскостопанската продукция.

Както сами може да прецените, предимствата, които този вид мрежи предоставят са наистина много. Ако и вие обмисляте поставянето на мрежа против насекоми и птици, вероятно първият въпрос, който ще изникне в главата ви е как да ги монтирате?

Труден ли е монтажа на такава мрежа?

Поставянето на мрежи против насекоми всъщност не е сложен процес. Разбира се, има си своите особености, но с малко проучване и подготовка, всеки би могъл да се справи. Ако искате да покриете голяма площ, тогава ще е необходимо да създадете и допълнителна конструкция, която да задържа мрежата на място. Ако имате нужда от допълнителна информация за мрежите  –  научете повече тук.

Четете още за: Топ 5 плодове и зеленчуци

Loading

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Споделете тази статия с вашите приятели!