Любими занимания през студените дни

студен

Студеното и дъждовно време дойде. Зимата може би не е най-любимото време от годината за много хора. Този сезон също има своето очарование. Не е задължително да скучаете. Има толкова много неща, които можете да правите вкъщи, когато времето е студено, вали сняг и духа вятър. За да оползотворите времето си пълноценно ви предлагаме няколко интересни и подходящи за сезона хобита.

  1. Рисувайте

Какво по-хубаво от това? Пуснете си приятна и отпускаща музика и за момент забравете за ежедневните задължения, докато сте на топло и уютно в дома си. Комбинирайте любимата картина с чаша вино за допълнителна доза удоволствие. На техниката за рисуване по номера наистина може да се научи всеки. Дори и тези, които твърдят че не могат да рисуват. Няма значение дали ще изберете красив пейзаж или нещо друго.

Какво е рисуване по номера

Комплектът включва художествено платно с дървена подрамка, 3 четки и контейнери с акрилни бои. Върху платното има номерирани полета. На всеки номер отговаря подходяща акрилна боя. Обемът на опаковката акрилна боя е предварително определена, така че количеството да бъде достатъчно за цялата картина.

Рисуването е перфектно занимание за студените зимни дни. Тази дейност ще ви погълне и ще създадете нещо, на което можете да се наслаждавате дълго време. Резултатът е готова картина, която можете да закачите върху стената.

Съвети

Работното ви място е необходимо да е силно осветено и достатъчно широко, за да  да имате свобода на движенията.Ще го запазитечисто и приветливо, ако го покриете с хартия (вестници) или плат/найлон. В случай, че забравите акрилните бои отворени, те бързо ще изсъхнат. Опитайте да разредите боята с мъничко вода и разбъркайте активно, докато гъстотата се изравни. Ако се случи да сгрешите, коригирайте след като изсъхне с правилния цвят. За целта може първо да поправите с бял цвят, а след това да нанесете верния.

Не забравяйте, че основната цел на рисуването е да се забавлявате!

  • Бродирайте

Подарете си няколко часа пълно спокойствие, като се усамотите на любимото си кресло с ръкоделие и ароматна чаша чай. То ще ви помогне да релаксирате качествено, като се дистанцирате от обичайните грижи. Порадвайте се на затишието и си позволете да откраднете повече време за себе си.

Безброй идеи

Бродирането е модерно занимание, за което в интернет може да намерите обучителни онлайн видеа, идеи и множество модели. Може да бродирате гоблени за шиене, картички, възглавници, уникални аксесоари. Изберете нещо, което ще украси ежедневието ви и ще бъде полезно в бита: подложки, кърпи за хранене, покривка за маса, риза, тениска, шал. Изделието, което ще завършите ще бъде уникално. 

На пазара има огромно разнообразие от модели в различни размери и тематики. За начинаещи и деца са подходящи малки по размер гобленчета и щампи, гоблени картички. Имате възможност да изберете онези модели, които най-много отговарят на настроението ви или на мястото, което сте предвидили за поставяне им.

Общуване

Гобленарството е много красиво изкуство. И понеже е разпространено в цял свят, има от къде да почерпите опит и съвет. Във Фейсбук има много групи, в които хора си разменят идеи. Интересно е, че това хоби съвсем не е само женска занимавка. Много мъже избират да осмислят времето си с бродиране, като при това са изключително добри гобленари.

Бродирането на гоблени например е чудесно средство за преодоляване на лошите навици, като пушене или постоянно желание за нездравословна храна. Когато ръцете ви са заети, неусетно ще забравите за цигарата или пакетчето с чипс.

  • Редете диамантени гоблени

Какво по-хубаво време за експерименти от дъждовното! Диамантеният гоблен е съвременен начин за създаване на картини, който заменя рисуването и бродирането. Представлява мозайка от акрилни мъниста, наподобяващи диаманти.

С  готовите творчески комплекти вие и вашите деца ще се забавлявате часове наред. Ще тренирате финната моторика, логическото мислене и въображението.

Квадратни или кръгли мъниста

Kpъглитe мъниста ca пoдxoдящи зa дeцa и нaчинaeщи. Πpи пocтaвянe на диамантчето, тo мoжe лeĸo дa мpъднe oт пpaвaтa линия, но няма да бъде забелязано. Πpи ĸвaдpaтнитe мъниста тoвa щe ce зaбeлeжи и щe ce пoлyчи нepaвнo изoбpaжeниe.

Как се прави диамантен гоблен

Texнoлoгиятa e cлeднaтa: вcяĸo мъниcтo oт ĸoмплeĸтa ca пpиxвaщa и ce пpитиcĸa нa oтpeдeнoтo мy мяcтo. Πoвъpxнocттa нa тъĸaнтa e лeпящa и тo ocтaвa нa мяcтoтo cи.

Какво включва комплект за диамантен гоблен

Основата е платно с отпечатана схема. Платното е покрито с леплив слой и е защитено с фолио. Мънистата са сортирани в пликчета по цветове. Всеки цвят има номер, съответстващ на определен символ върху платното. Диамантитите се редят с помощта на специална писалка или пинсета. Писалката работи с фиксатор (клей),  който позволява мънистото да бъде прихванато и поставено презино на мястото му.

Хобито – удоволствие и релакс

Лекари твърдят, че половин час креативни занимания  носят повече радост от шоколад. Доказано е, че дейностите, в които участват дланите и пръстите възстановяват биоритмите на организма и подобряват съня. Другите позитивни ефекти върху здравословното състояние са забавянето на сърцебиенето и нормализирането на кръвното налягане.

Не се цупете на зимата, тя има и своите положителни страни

Ако гледаме само лошото, ще пропуснем всичко хубаво. Посветете часове на любимото си хоби и послушайте хубава музика. Свършете нещата, за които все не ви остава време. Често ежедневието ни увлича във вихъра си и започваме да отлагаме малките неща, които ни правят щастливи. Каквито и да са те, направете ги.

Споделихме с вас нашите любими предложения за добро настроение и приятни занимания през студените зимни месеци. Надяваме се те да ви донесат много радост и усмивки.

Loading

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Споделете тази статия с вашите приятели!