Как най-добре да комбинирате гуми и джанти

джанти

Правилното комбиниране между гумите и джантите е от съществено значение за поведението на всеки автомобил и сигурността ви на пътя. Несъвместимостта в конфигурацията между определени модели гуми и стоманени или алуминиеви джанти  довежда до редица проблеми като например:

  • Изменение в показателите на скоростомера
  • По-висок разход на горивото
  • Стабилността на колата е по-малка

Преди да извършите каквито и да е промени в размера на вашите гуми и джанти ви препоръчваме да се съобразите със следните правила:

Размера на джантите да бъде съобразен с гумите

За да се получи по-надеждно прикрепване широчината на джантите да бъде по-малка с 30мм от широчината на гумите. Това се дължи на факта, че гумите се мерят в най-изпъкналата си зона, а там дистанцията между вътрешните ръбове, държащи гумите към джантите е по-голямо. Добре е да спазвате тази препоръка, за да имате оптималната за вашите гуми и джанти цена като не си позволявате да правите компромиси с тяхното качество, защото сигурността ви и на всички на пътя зависи именно от тях.

Радиус на въртене

Тази настройка е най-важната при конфигурирането на гумите и джантите. Тя представлява интервала от центъра на джантата до края на протектора на гумата. Ако радиусът на въртене е по-голям и е налице грешно съчетание на летни или зимни гуми със стоманени или алуминиеви джанти, то има много голяма вероятност скоростомера ще покаже грешни данни. Може дори да се стигне и до по-висок разход на гориво, понеже скоростната кутия е произведена съобразно радиуса на въртене на колелата, посочен от производителя на автомобила.

Концепция едно плюс – баланс между гуми и джанти

Ако сте избрали точна съвместимост между гуми и джанти, разликата в радиусите на въртене ще бъде минимална. Концепцията „плюс едно“ представлява добавяне на 20 мм към ширината на автогумата и изваждане на 10% от пропорционалното й съотношение винаги когато повишавате с един цол размера на джантата.

Добрият външен вид е най-честата причина за избора на по-големи размери джанти. Имайте предвид, че при по-висока гума се получава и по-голяма деформация при завиване и следователно се получава и по-слаба стабилност на превозното средство, най-вече при висока скорост. Именно поради тази причина при поставянето на по-големи джанти се изисква и слагането на гуми с по-нисък профил, за да се запази стабилността на колата.

Loading

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Споделете тази статия с вашите приятели!