На какво ниво е Вашата емоционална интелигентност

интелигентност

Хората с висока емоционална интелигентност наистина успяват в живота, но темата сега добива по-масова популярност, след като години наред е подценявана

Има някои признаци, по които може да успеете да прецените своята емоционална интелигентност, така подценявана през годините, докато на фокус винаги е била предимно човешката способност за разсъждаване, анализ и синтез на информация.

Пъргавият ум безспорно е преимущество, но не по-маловажни са способността и уменията да възприемаме, оценяваме и управляваме собствените си емоции. Тези способности рефлектират върху самото мислене и поведение.

Ето как лесно се разпознава високата степен на емоционална интелигентност:

1.    Познават своите, но и чуждите емоции

Да осъзнават и да контролираш емоциите си несъмнено е важно, като също толкова е препоръчително да наблюдаваш и другите, да познаваш техните реакции въз основа на дадени чувства.

Притежават го хората, които умеят да надникват зад завесата на външната фасада.

2.    Не прибързват в действията си

Емоциите понякога са доста силни, но те са мимолетни и бързо преминават, което е знак да не се впускаме в импулсивни и необмислени действия.

Правилната стратегия е да се обмисли ситуацията, преди да се пристъпи към крайно решение или дори ментални заключения под въздействието на висок емоционален заряд.

3.    Не се плашат от критиката

Смирението в моменти на критика не е слабост, както мнозина биха го приели. Умните хора го използват, за да подобряват и надскачат себе си. Те имат самочувствие, защитават своите принципи и отстояват позициите си, но признават, когато са изправени пред нещо непознато.

Готови са да сведат глава и да продължат напред, полагайки усилия за своето самоусъвършенстване.

4.    Може да чуете истината

Искреността е като бисер в днешно време, а емоционално интелигентните хора не се страхуват да изрекат истината, без непременно това да означава да нагрубят някого. Те просто се придържат към фактите и представят информацията така, че да не бъде изтълкувана грешно. За тях доверието в отношенията е ценно.

5.    Съпричастност

Лесно е да поставим етикет на непознат или някой, който не ни се нрави. Много по-различно е да се поставим на мястото на другите, да се опитаме да погледнем обстоятелствата през техните очи. Хората, които владеят емоциите си и са склонни да разбират околните, не съдят на всяка цена, стараят се да разбират отсрещния.

6.    Не таят горчивина и се извиняват

Това, което със сигурност ще забележите при тези хора е, че те умеят да изрекат трудната дума „извинявай“. Осъзнават нейната сила и не спекулират с нея.

Могат да простят и да забравят лошите преживявания в миналото, без да таят ненавист.

Тези препятствия са излишни, ако искате да продължите напред и да живеете пълноценно, защото само така никой няма да получи шанса да използва емоциите срещу вас.    

Loading

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Споделете тази статия с вашите приятели!