Жило за ръчна спирачка – задействане и освобождаване на вторичната спирачна система

Всеки активен шофьор знае, че в устройството на автомобила са интегрирани два типа спирачни системи – първична и вторична. Докато първичната използваме посредством крачния педал по време на движение за намаляне на скоростта и спиране изцяло на автомобила, то до вторичната прибягваме в случаите, в които искаме да паркираме под наклон и вдигаме ръчната спирачка. За да се случва плавно и гладко този процес, се нуждаем от изправно и безпроблемно работещо жило за ръчна спирачка.

В днешната статия ще се опитаме да очертаем най-съществените признаци от първостепенна важност, които следва да имаме предвид, що се отнася до жилото за ръчна спирачка.

Що е то жило за ръчна спирачка и какви главни функции изпълнява при управлението на автомобила?

Както вече споменахме, въпросното жило за ръчна спирачка пряко участва в устройството на вторичната спирачна система. За да радваме на безпроблемното й използване, е важно да поддържаме и жилото в изправно състояние.

В същността си всяко жило за ръчна спирачка спада към по-общата категория индустриални жила, широко използвани в автомобилостроенето. Представлява сплав от метални оплетки, съхранени в гумено уплътнение, за да се минимизира прякото съприкосновение между компонента и останалите обграждащи го части. Жилото е пряката свръзка между ръчната спирачка и задните колелета на превозното средство – именно с негова помощ успяваме да вдигнем или спуснем ръчната спирачка на колата, което позволява блокирането или освобождаването на задните колелета. Тази функция на жилото е от основно значение, когато желаем да паркираме на място под наклон. В случай не неизправност бихме могли да се сдобием със значителни проблеми и неприятности.

Кои биват най-честите причини за повредено жило за ръчна спирачка?

Също както и останалите автомобилни части, така и жилото за ръчна спирачка не е никак застраховано от износване и амортизация. Непрестанното му използване е в състояние да го захаби, разтегли, разхлаби или скъса.

Автомонтьорите споделят, че при колите, шофирани при по-студен и мразовит климат, се срещат повече случаи на повредени жила за ръчна спирачка. Бихме могли да заключим, че компонентът сработва най-добре и най-оптимално при средни метеорологични температури.

Разбира се, диагностиката на частта следва да бъде проведена при специалист и в никакъв случай това не е казус, с който да се заемаме самостоятелно. Иначе рискуваме да задълбочим проблема си, който, в последствие, да се нуждае от повече средства и време, за да бъде отстранен. Винаги избирайте честата профилактика на превозното средство – и до днес тя си остава златен стандарт при ранното диагностициране на дълъг списък от проблеми.

Четете още: Знаете ли, че можете да откриете шпионски камери в неподозирани предмети?

Loading

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Споделете тази статия с вашите приятели!