Интересни факти за Гренландия

гренландия

Гренландия е най-големият остров на света със своите над 2 милиона квадратни метра площ. 

Тази островна държава въпреки големите си размери е най-малко населената в света със своите 58 хиляди жители, не Ви се вярва, но е факт. Стари легенди разказват за това, че още в праисторическите периоди острова е населен с ескимоси.

Местното население се смесва с европейците едва от около 1000 години, като това са предимно исландци и норвежци. Норвегия е първата страна завоювала територия от Гренландия някъде през 13 век  и по късно правят съюз с датчаните.

Интересен факт е, че през 1946 година САЩ предлагат на Дания да купи острова, но датчаните отказват и само след няколко години през 1953 тя става официално част от Дания.

Със своето местоположение Гренландия попада в арктически и субарктически климатични зони, като средните температури са около -10 градуса. Заради студеното време и климатичните условия в страната няма земеделие и 90% от храната е внос.

Територията на острова е предимно с равен терен, като малко част от крайбрежието е планинска. Почти 75% от територията на страната е в постоянен лед – пермафрост. Необичайно е, че името Гренландия означава вечно зелен, а страната е почти през цялата година в лед и студ.

На повечето карти Гренландия е изобразена като по-голяма от континента Австралия, а това не е вярно, площта и е в пъти по малка.

Официалните езици в страната са гренландски, но по голямата част от жителите разговарят на английски и датски.

Заради множеството фиорди транспорта в страната е предимно по вода и въздух, а пътищата по суша са изключително малки.

Любопитен факт е, че Гренландия не участва във ФИФА заради факта, че в страната няма зелени футболни игрища въпреки, че имат национален отбор по футбол.

Митичният град Тимбукту

Loading

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Споделете тази статия с вашите приятели!