Митичният град Тимбукту

град-тимбукту

Позабравеният град Тимбукту в днешно Мали е свързан с множество митове и легенди, но каква всъщност е истината за този град.

Заселен в началото на 12 век от така наречените Сини хора градът се свързва с керваните на Сахара. пътищата на солта и златото минават именно през това място което е обвито в мистерии и загадки.

Тимбукту е град със славна история и е мястото където се свързват търговските пътища на Западна и Северна Африка с Европа. В минали времена името Тимбукту винаги е било свързвано с екзотични и далечни земи, с мистични дворци обсипани в злато, богатство и охолен живот.

Стари легенди разказват за император на име Муса който на път за поклонение в Мека дарява султана с толкова много злато и скъпоценни камъни, че веднага се заговаря за несметните богатства на град Тимбукту.

Градът и известен и като книжовен център където се обучават млади студенти, като една легенда гласи, че са достигали до над 20 хиляди ученици.  Всички тези легенди привличат учените и изследователите от Европа които правят множество експедиции.

През 15 век града наброява над 150 хиляди души но е превзет от наемници на султана на Мароко и пада под тяхно владение. Войската ограбва града и така той постепенно запада и губи от блясъка и величието си.

През 1925 година френското правителство предлага възнаграждение от над 10 хиляди франка на този който намери града и донесе несметните богатства, но остават разочаровани от това което откриват, изоставени и полусъборени къщи и сгради, мизерия и никаква следа от злато. След няколко години Франция превзема града и частично го възстановява.

Много са митовете и легендите за този град но кои от тях са истина и кои не никой не може да каже и до днес.

Интересни факти за Гренландия

Loading

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Споделете тази статия с вашите приятели!