Отопление на пелети

пелети

През последните години все по масово навлиза отоплението на пелети за зимния период.

Обикновено са с дължина около 3-4 сантиметра и с размер ф6 или ф8. Въглищата поскъпват, дървата също, газта все още е мит за повечето Български градове, а топлофикациите са под всякаква критика. Отоплението на твърдо гориво в домашни условия е освен хамалогия, големия боклук и мръсотия всичко друго, но не и удобство.

Пелети – това са пресовани дървени стърготини или дървесен чипс, слънчогледови или сламени, можете да намерите и такива от фъстък. Всички те са отпадъчен материал от който се приготвя био гориво и така отоплението излиза по евтино. Освен цената не по маловажно е и това, че спирате да носите през няколко часа дърва или въглища тъй като тук процеса е автоматизиран.

Има два основни вида отопление на пелети – с котел или с камина. Специализираните котли на пелети работят с горелки които изгарят напълно пелетите и не остава почти никакъв отпадък. В комплект с котела върви бункер в който се поставят пелетите, подаващ шнек който взима и пуска пелетите в горелката, самата корелка която според вида и може да има втори шнек който избутва изгорелите пелети и т.н.

Камините са почти на същия принцип като там бункера за пелети е върху самата камина и обикновенно може да хване около 30 кг което е 2 чувала пелети.

Изборът на пелети е изцяло ваш, като едни са доволни от букови, други от иглолистни предимно от бор, но има и такива които използват слънчогледови с оглед на това, че са по евтини. За сравнение дървени пелети клас А1 вървят на цена около 350-380 лева за тон докато слънчогледовите вървят на цена около 200-220 лева за тон.

Освен, че ще спестите време и няма да се занимавате постоянно с отоплителния уред вие ще помогнете и за опазване на околната среда тъй като този вид отопление отделя много по-малко вредни емисии във въздуха, както и отпадъчен материал под формата на пепел.

Покупка на недвижим имот

Loading

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Споделете тази статия с вашите приятели!