Какви са видовете хидроизолация?

хидроизолация

Качествената хидроизолация е от изключително важно значение за всяка сграда.  Както вероятно знаете, основната ѝ функция е да осигури надежден защитен слой, който да предпази основите, покрива  и стените от навлизането на влага и вода. По този начин сградата бива предпазена от сериозни щети, които освен това са и скъпоструващи за отстраняване, могат сериозно да нарушат комфорта на нейните обитатели.

За съжаление, често собствениците подценяват нуждата от надеждна хидроизолация, дали защото не разбират напълно нейната важност, или защото искат да спестят средства. Според статистиката обаче, оказва се, че хидроизолацията се оценява на по-малко 1% от цената на сградата, но пък от друга страна именно водата и влагата са виновни за повече от 90% от всички щети върху нея. Именно това показва, колко сериозни проблеми могат да се получат, ако такава липсва или не е направена качествено.

Ако и вие обмисляте тази стъпка, от изключителна важност е да откриете опитен изпълнител, който има експертиза и опит в поставянето на хидроизолация. От друга страна обаче, никак не е за подценяване видът на хидроизолацията, както и използването на висококачествени материали.

В следващите редове ще разгледаме малко по-детайлно какви са различните видове хидроизолация, а също така и техните характерни особености.  Това ще ви помогне да се ориентирате по-добре какъв вид хидроизолационни материали биха били най-подходящи във вашия конкретен случай.

Циментова хидроизолация
Този метод е един от най-лесните  за полагане, а самите материали също са достъпни. Едно от предимствата ѝ е, че позволява нанасяне върху основа, която е леко влажна, за разлика от всички останали видове, които изискват основата да е напълно суха.

Циментовата хидроизолация намира широко приложение най-вече за вътрешни пространства, в това число бани, тоалетни. Причината е, че този вид хидроизолации не са устойчиви на въздействията на UV лъчите от слънцето. В случай, че решите да ги използвате за открити пространства трябва да се добави горен слой, като плочки, например.

Течна хидроизолация

Способността на течната хидроизолация да прониква в труднодостъпни и неправилни повърхности, както и лесно да покрива елементи със сложна геометрия, значително разширява обхвата от елементи и повърхности, които могат да бъдат защитени от корозия и други проблеми, причинени от излагане на вода.

Течната хидроизолация е важна не само за защита на стойността на имотите, но и за безопасността на хората, живеещи в незащитените имоти. Влагата от водата насърчава растежа на плесен и вредни бактерии, които може да се вредни за здравето. Открийте качествена течна хидроизолация тук:  https://izobul.com/category/131/techna-hidroizolatsia.html.

Битумна хидроизолация

Битумната хидроизолация често е определяна като най-разпространеният, лесен и евтин начин да изолирате влагата от вашия дом. Самият битум е водоустойчив и най-важното е, че е напълно непроницаем за разрушителното въздействие на влагата. Освен това, той е изключително устойчив на различни външни влияние и е достатъчно еластичен, за да устои на ниски и по-високи температури.

 От голямо значение е не само ниската цена на материалите, но и лекотата на използване: напр. за хидроизолация на основата на битум не се изисква специално оборудване или професионални умения. Това значително намалява разходите за труд и свързаните с него разходи.

Битумната хидроизолация може да бъде както под формата на битумни мембрани, но също има и течни битумни материали за хидроизолация.

Loading

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Споделете тази статия с вашите приятели!