Най-популярните афродизиаци: как действат на либидото?

афродизиаци

Афродизиаците – храни, напитки и ароматни вещества, действащи стимулиращо на половата мощ, са използвани векове наред. Както в древните цивилизации, така и в съвременния свят те са били и си остават признати, много преди медицината да установи патологичното състояние сексуална дисфункция, известна като импотентност. Използването на афродизиак цели да съблазни желан партньор, да го възбуди сексуално и да повиши качеството на изпълнението.

Афродизиаците в миналото и сега

В Древен Египет са използвали растения за афродизиаци. Пример за това е сминдухът – билка, съдържаща фитоестрогени, които имитират хормона естроген. Последният е от съществено значение за сексуалното здраве на жените.

Друго популярно средство е била марулята, която египтяните са считали за действаща на мъжката полова сила.

В Древна Гърция пък елините са смятали морските дарове за особено въздействащи сексуално, най-вече мидите, поради приликата им с женските полови органи.

Колкото до Древен Рим, ягодите представлявали богинята на любовта Венера, заради което са ги определяли като значими за любовта. Тези силно ароматни плодове са богати на антиоксиданти – вещества, задържащи по-дълго младостта, на витамин С и на важни минерали като магнезий, фолат, калий и цинк, които са важни за нивото на либидото.

А Индия, където се е появило изкуството Кама Сутра, е мястото, където много подправки и растения, например мака, индийско орехче, сурово какао, канела и джинджифил, са почитани като важни естествени афродизиаци и за двата пола.

Традиционната китайска медицина също набляга на използването на различни билки за повишаване на настроението и желанието. Пример за това са годжи плодовете, повишаващи както мъжкото, така и женското либидо, които дори имат свойства, подобряващи качеството на спермата.

В днешно време много храни, които наподобяват мъжки и женски полови органи, се считат за афродизиаци, както и зеленчуци със съдържание на необходимите хранителни вещества за полова мощ. Но най-често срещаните съвременни афродизиаци, издържали проверката на времето, както и впоследствие разработените под формата на продукти, са следните:

  • Шоколад – шоколадите са направени от сурово какао, което съдържа триптофан, който – от своя страна, произвежда серотонин – вещество, отговорно за доброто настроение. Какаото съдържа и стимуланта фенилетиламин, който мозъкът генерира, когато човек се влюбва.
  • Мед – неслучайно е определението „меден месец“, което датира още от V век след Христа, когато младоженците празнуват първия месец на брака си, като пият медовина – специална напитка от вино с мед, която благоприятства плодородието и сексуалната наслада. Медът съдържа бор, който действа регулиращо на половите хормони естроген и тестостерон.
  • Ягоди и папая – тези два вкусни плода имат богато съдържание на витамин С и антиоксиданти, полезни за кръвообращението и притока на кръв към интимните органи. А доброто кръвообращение означава стабилна ерекция и дълготраен полов акт.
  • Стриди – морските дарове и днес се считат за афродизиаци, след като е установено, че съдържат цинк, който подобрява сексуалното привличане.  
  • Авокадо – плодът е богат наздравословни мазнини, включително Омега-3 мастни киселини и витамин В6, които подобряват настроението и дават повече енергия. 
  • Домат – освен че е сочен и вкусен, доматът съдържа ликопен – фитонутриент, даряващ мъжа със сексуална издръжливост.
  • Билкови добавки – червеният женшен и гинко билобата са известни афродизиаци, които обаче трябва да се приемат след консултация с лекар.
  • Парфюми с феромони и ароматни продукти – феромоните представляват естествени хормони, ĸoитo всеки жив организъм пpoизвeждa, за да привлича представители на противоположния пол. Те влияят нa настроението, самочувствието и ceĸcaпилa, действащи директно на нaгoнa. На тази база са разработени и създадени специални парфюми с феромони, които можете да намерите в онлайн сексшоп Passion.bg. Други продукти, влияещи на сексуалното желание, са соли за баня, спрейове и кремове за повишаване на либидото и дълготрайността на секса.

Може да ви хареса още: Навици, които превръщат момчето в мъж

Loading

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Споделете тази статия с вашите приятели!