Почивка и релакс в Габровски балкан

габровски

Ако минавате през китното балканско градче Габрово сега ще Ви запознаем с възможностите за туризъм и почивка в региона.

Ще започнем със самия град и местата които си заслужават да посетите.

Много малко от вас са чували за крепостта Градище над самия град. Това е стара Римска крепост останките от които са запазени и до днес. Само на 5 минути от центъра на около 2 км можете да разгледате останките от римската църква, военните казарми, базиликата. В кря на селищете се намира телевизионната кула на града от където се открива невероятна гледка към града, но внимавайте, скалите са високи и е опасно. От там можете да се смъкнете по 30 минутна екопътека до поляна и парк носещи същото име Градище където има обособен детски кът и може да оставите децата да су налудуват на воля докато изпиете по едно кафе или бира в близкото заведение.

В града можете да посетите Дом за хемора и сатирата където ще се забавлявате и ще се смеете до пръсване с кривите огледала и другите колекции от семейството на смеха. Посетете Планетариума и гледайте звездите посред бял ден, за малките има какво да се види и в Зоопарка на града.

АИР „Боженци“ е следващата спирка където задължително трябва да отидете. На място ще се запознаете с легендата за болярката Божена, ще усетите духа на българите останал в старите битови къщи, посетете музея и си купете сувенири от няколкото останали дюкянчета.

АЕК “ Етъра“ е музей на открито където ще видите занаятите на старите българи работещи и до днес. Майстор Дидо може да ви изобрети нещо от дърво било то бъклица, украшение или друго. Ще видите перилото, сладкарските работилници където ще хапнете прочутото бяло сладко, предачницата и т.н. А само на няколко метра е и Соколският манастир където също има какво да се види.

Китна Трявна е следващата спирка от вашето пътешествие. В старинната част посетете школото, музея на резбарското изкуство, пийте кафе на пясък на площада или пък по бира от близката пивоварна за жива бира. За любителите на риболова може да намокрите някой червей в близкото Тревненско езеро.

Геграфският център на България местността Узана в Стара планина също не бива да бъде пропусната. Ако е през зимния период можете да покарате ски на пистата и да пийнете топъл чай. Лятото можете да се насладите на горските пътеки и осеяните с полски цветя полянки, да се насладите на гледката от панорамната тераса от където в ясно време се вижда на около 30 км далечина.

Изгодни самолетни билети от Rayanair oт и до София

Loading

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Споделете тази статия с вашите приятели!