Ето как да мотивираме хората да използват екологичен транспорт

екологичен-транспорт

„Екология“ вече не е просто дума, която помним от часовете по география в училище. Тя е наука, която трябва да влезе в съзнанието на всеки един от нас, ако искаме да живеем в чиста планета, осигуряваща ни здрав и щастлив живот.

Във век, в който ефектите от изменението на климата стават все по-осезаеми и дори видими, е много важно да предприемем необходимите мерки, преди да е станало твърде късно. Длъжни сме да се погрижим за природата около себе си и да стопираме глобалното затопляне, което, според учените, би могло да доведе до края на човечеството такова, каквото го познаваме.

Един от най-важните аспекти на екологичния начин на живот без съмнение е транспортът. Той играе огромна роля в замърсяването на околната среда заради старите конвенционални автомобили, използващи вредни горива, които в крайна сметка водят до сериозно замърсяване на цялата планета. За щастие, екологичният транспорт вече е на „първа линия“, готов да се бори с тежките последствия от всичко това.

Но как правителствата биха могли да мотивират и убедят своите граждани в използването на екологично чисти возила? Ето няколко идеи.

Интелигентен растеж

За някои хора мисленето за зелената транспортна инфраструктура като нещо изолирано е погрешно. Вместо това те настояват, че по-добрият подход е да се измисли как да се конфигурират цели общности по такъв начин, че по-екологичните видове транспорт да са просто най-очевидният и лесен избор.

Интелигентният растеж, който набляга на поставянето на домове в близост до магазини, работни места и обществен транспорт, прави точно това. Тази практика вече се наблюдава в някои от най-големите световни столици.

Цели общности с поглед към колоезденето

Забавлението е само едно от многото предимства за градовете, които се ангажират да направят колоезденето лесно и безопасно. По-чисти, по-здрави, по-тихи и по-безопасни квартали могат да бъдат резултат от превръщането на велосипедните пътища и алеи в приоритет, категорични са специалистите по опазване на околната среда.

Повече от една четвърт от пътуванията, които хората по света правят, са по-кратки от 1,6 километра и над 40 процента са по-малко от 3,21 километра, сочи статистиката. Очевидно, тези разстояния биха много били подходящи за пътуване с велосипед. Ако хората в селата и градовете могат да възприемат тази концепция, ползите за цели общества в глобален аспект ще бъдат неизброими.

Тласък за електрическите превозни средства

Голямата истина е, че замяната на бензинови автомобили с такива, работещи чрез електричество, ще направи голяма разлика в намаляването на емисиите на въглероден диоксид, потвърждават и от  компанията за електрически тротинетки E-point.bg.

Голям проблем в растежа на продажбите и употребата обаче е липсата на достатъчно налични зарядни станции. Тук е ролята на отделните държави и правителства, които трябва да осигурят на бизнеса възможности за установяването на такива съоръжения.

Друг вариант е собствениците на електрическо превозно средство да бъдат стимулирани с по-ниски данъци или такси, така че зеленият транспорт да излезе от границите на научната фантастика и да се превърне в реалност от ежедневието ни.

По-евтин обществен транспорт

Много доставчици на обществен транспорт по света вече имат програми, които позволяват на работодателите да предоставят на служителите си карти с намалени цени или такси. Освен че правят обществения транспорт по-евтин за служителите, много работодатели могат да се възползват от данъчни облекчения, като участват в тези програми.

Това е повече от чудесно, защото подобен ход мотивира хората да слязат от колите си и да използват ежедневно градския транспорт в населеното си място. По този начин се намалява броят на автомобилите, които се движат по улиците, а оттам се понижава и замърсяването в града.

Дори и в София вече има няколко обществени автобуса, задвижвани от електрически батерии, така че стъпки към промяната се правят. Лесно е, трябва само да го пожелаем!

Прочетете още за: Може ли една мрежа да спаси продукцията ви от вредителите?

Loading

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Споделете тази статия с вашите приятели!