Ето какво да правим при киселини и парене зад гръдната кост

киселини

Всеки поне веднъж е усещал неприятното чувство на връщане на стомашен сок или храна нагоре към гърлото. За някои хора обаче, това е ежедневие, с което са принудени да се борят. Обикновено наличните оплаквания водят до поставяне на диагнозата ГЕРБ.

Зад съкращението ГЕРБ не се крие политическа партия, а гастро-езофагеална рефлуксна болест – твърде често заболяване, за което малко се говори и още по-малко се знае от широката публика.

Честите епизоди на парене обикновено водят до посещение на личния лекар, а понякога и на гастроентеролог. Трябва да знаете, че няма от какво да се плашите и е много по-добре да предприемете мерки отрано, а не да чакате прогресията на симптомите и поява на усложнения на болестта.

Първата задача, която стои пред лекаря е да прецени дали са необходими допълнителни изследвания. Това обикновено става след преглед и разговор за тежестта на оплакванията. Наличието на „алармиращи симптоми“ налага допълнително уточняване чрез специално изследване, което се нарича гастроскопия.

Гастроскопията е процедура, при която апарат подобен на маркуч се въвежда през устата, което позволява директен оглед на промените в хранопровода и стомаха. При често връщане на храна и стомашен сок се забелязва зачервяване и оток на вътрешната страна на органите, а понякога ерозии и язви.

След извършване на гастроскопия се преценява кой е най-добрият подход за лечение на конкретния пациент – промяна в начина на живот, започване на медикаменти или дори хирургична операция.

Общите мерки, които веднага могат да бъдат приложени за облекчаване на киселините са ранна вечеря, повдигане на главата по време на сън (например спане върху няколко възглавници), отслабване, избягване на кисели и люти храни, кафе, алкохол, както и спиране на тютюнопушенето.

Най-често използваните лекарства срещу киселини са т.нар. инхибитори на протонната помпа, напр. Омепразол.

Те водят до намалено образуване на солна киселина в стомаха, което бързо и ефективно повлиява неприятното усещане в областта на хранопровода.

Когато медикаментите се окажат недостатъчни, при добре подбрани млади пациенти може да се извърши специална операция, която спира връщането на стомашния сок. Хирургичните методи са ефективни, но не и без своите рискове и усложнения – напр. трудно оригване, преглъщане или подуване на корема.

Изборът на лечение често е труден и трябва да бъде поверен на опитен лекар.

Не отлагайте лечението на вашите оплаквания, защото заболяването в редки случаи може да прогресира до т.нар. Баретов хранопровод и след това до рак (аденокарцином) на хранопровода.

Заложете на профилактиката. Това ще ви спести хиляди проблеми.

Какви са ползите от базални зъбни импланти?

Loading

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Споделете тази статия с вашите приятели!