Какви са предимствата да работите с брокер

брокер

Всеки, който е решил да купи, продаде или да даде под наем имот, си задава въпроса дали да направи сделката сам, или да потърси услугите на компетентен брокер.

Днес информацията е достатъчно много и процедурата по покупко-продажба или наемане на имот не изглежда трудна за много хора. Според тях и без намесата на специалист могат да се справят, като направят свои проучвания и съберат информация от различни източници. В единични случаи успехът може и да е налице, но не е изключено по-неопитните да станат жертви на измами, а и като цяло това не е рентабилно.

Има много основателни причини, които може да ви мотивират да потърсите услугите на професионалист – брокер на недвижими имоти. Редицата предимства, които дава работата с брокер, ще доведат до успешна реализация на вашата сделка.

  1. Пълно юридическо обслужване на сделката

Тъй като притежава необходимото образование и опит, професионалният брокер помага да се премине лесно през всички етапи на сделката чрез пълно юридическо обслужване. Пълната поддръжка на покупко-продажбата включва от юридически консултации, подготовка и проверка на всички необходими документи, подписване на предварителен договор до получаване на нотариалния акт. Фактът, че агентът знае какви документи трябва да подготви за вас за всички етапи от сделката, свежда до минимум риска от грешки и различни измами и улеснява процеса значително – само подписвате документите в някой от офисите на агенцията.

  • Професионална мрежа

Агенцията, чийто представител е брокерът, разполага с професионална мрежа, включваща нотариуси, юристи и строители. Това му дава възможност да бъде добре информиран и така да ви бъде полезен с препоръки и съвети в различни ситуации.

  • Преговори с клиенти

Изпълнявайки своя основен ангажимент – намирането на добър имот, от който се нуждаят неговите клиенти, брокерът се съобразява пряко с техните критерии и бюджет. Неговите професионални умения му позволяват да прави постоянен анализ на ситуацията с протичането на сделката.

Както при предварителния разговор, така и при следващите си контакти с клиента, брокерът получава изчерпателна информация от него. Това, както и установяването на доверие между двамата, допринася за качествения избор на оферти и съкращава времето за търсене.

Брокерът винаги води преговорите за цената на имота, защитавайки интереса на клиента така, че той да получи най-благоприятния резултат  и пази поверителността.

Като добър посредник, със своята безпристрастност няма да се подведе при сключване на сделката от емоционалния фактор. Няма да позволи появата на недоразумения и във всеки етап от сделката ще бъде на ваша страна.

  • Сравнителен пазарен анализ

От всеки добър брокер със знания и задълбочен поглед върху случващото се на пазара на имоти ще получите възможно най-компетентното мнение за пазарни цени и тенденции, за типове строителство и т.н., като благодарение на неговите правилни насоки ще избегнете потенциални рискове.

Вашият посредник ще ви изготви бърз сравнителен анализ на пазара, тъй като разполага с актуална информация за реализирани сделки. Този вид анализ е задължителен при определяне на пазарната стойност на жилищен имот и се извършва с помощта на огромна база данни от оферти. Когато разберете каква е пазарната стойност на вашия имот, ще решите с каква крайна цена да го обявите на пазара.

  • Спестено време и енергия

Процесът от стартиране до финализиране на сделката ще бъде значително съкратен, когато се възползвате от професионалните умения и подготвеността на брокера. Той ще провежда огледи и ще уговаря срещи, ще селектира имоти  и др. Време и енергия може да спестите  и ако чрез нотариално заверено пълномощно упълномощите брокера си за всички дейности, на които би трябвало да присъствате.

  • Професионално заснемане

Маркетингът и рекламата на пазара на недвижими имоти все по-често съдържа виртуални 360-градусови обиколки, видео заснемане и др. иновативни дигитални технологии.

Брокерските услуги вече включват професионално заснемане на виртуални турове или видео, заснето с дрон. Записите се презентират пред клиентите, в сайта на съответната агенция, в популярни социални мрежи и др., като спестяват времето за първоначален оглед.

Инвестирането в нови технологии се засилва като тенденция, защото за някои обекти, особено за по-големите, заснетото с дрон дава по-подробна представа. По-ефективната рекламна стратегия на имота носи положителни резултати и за брокера, и за клиентите.

Ако избраният от вас агент е наистина добър и държи на имиджа си, той ще бъде готов да отговори на възникналите въпроси и да ви съдейства и след приключване на сделката, когато вече е получил комисионната си.

Истинският професионалист няма само да ви помогне с огледи, документи и потенциални купувачи. Според европейския стандарт той трябва да притежава познания в различни области, като се започне от правните въпроси, премине се през конструкцията на сградите и се достигне до маркетинг и психология.

Затова изборът на добър брокер стои в основата на бърза и успешна сделка. Може да попитате познати за препоръка на брокери с богато портфолио и компетенции, да се доверите на разпознаваеми агенции или да се срещнете с няколко брокери. Важно е също при подписването на посреднически договор с избрания вече агент да проверите условията в него.

Възползвайки се от услугите на брокер, вие си гарантирате експертиза, консултация, по-бърза и по-успешна сделка.

Може да ви хареса още: Покупка на недвижим имот

Loading

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Споделете тази статия с вашите приятели!